Ting å gjøre i Split

Det sies at Split er et av verdens beste steder å kombinere storbyferie med strandferie, og et besøk i byen bekrefter langt på vei denne påstanden. Mye på grunn av at den internasjonale flyplassen også ligger i byen, kommer det mange turister langveisfra, og aktivitetstilbudet i Split er følgelig deretter.

For de mer bedagelig anlagte, kan man selvfølgelig velge å tilbringe hele ferieoppholdet på en av de mange strendene i Split, men byen har betraktelig mer å by på, og er man villig til å reise bare en anelse utenfor selve bygrensen, øker dette tilbudet betraktelig.

Et av disse arrangementene er rafting på Cetinaelven, en tur på rundt fire timer og velegnet for de fleste. Man kan velge mellom å bli hentet i buss i Split eller selv organisere transporten frem og tilbake.

Les også artikkelen vår om ferie i Split

Ellers kommer man selvfølgelig ikke utenom et besøk i gamlebyen. Bydelen som opprinnelig ble bygget som et palass for den romerske keiseren Gaius Aurelius Valerius Diocletianus rundt år 300. Rundt år 700 ble palasset og områdene rundt etterhvert omgjort til by, og det arrangeres i dag rundvisninger både i palassområdet og gamlebyen generelt. Det er selvfølgelig også mulig å vandre rundt på egenhånd hvis man heller ønsker det.

Liker man å være ute kan man for eksempel leie sykler og farte rundt både inne i og utenfor byen. Spesielt en tur opp på en av de nærliggende toppene kan være en spennende opplevelse. Marjan-parken er et godt valg i så måte, hvorfra man har en fantastisk utsikt over både byen og øyene utenfor.

Split har også en rekke fine tilbud av kulturell art, blant annet det nasjonale teateret hvor noen av Kroatias fremste skuespillere og operasangere opptrer, eller friluftsteateret ved Peristil. Det arrangeres for øvrig flere festivaler i Split om sommeren, hvorav en av de mest populære er Diocletian night som foregår i palassets kjeller hvor det serveres både mat og drikke. En av betingelsene for å kunne delta på denne, er at man møter opp ikledd det tradisjonelle romerske antrekket toga.

Nattelivet i Split står ikke tilbake for noen annen europeisk storby, og det finnes en rekke restauranter, barer, nattklubber og diskoteker man kan oppsøke for en hektisk kveld på byen. Blant de mest populære restaurantene i Split finner man The Black Cat som serverer internasjonale retter og Maslina hvor man får blant annet pizza.

De beste barer og nattklubber finner man i gamlebyen, Puls, Ghetto og Tropicana Diskotek for den noe yngre garde, og Vanilla eller Hemmingway for de noe eldre. Det finnes også flere små klubber og barer med levende musikk, og de fleste sjangere er dekket.

Husk imidlertid at de aller fleste klubbene i Split har kleskode, og man slipper ikke uten videre inn hvis man ankommer i slippers og badetøy. Skjorte og slips er vanlig.

Topp 5 ting å gjøre i Split:

  • Besøke Hvar-øya
  • Ta en tur innom Diocletians palass, en must opplevelse i Split!
  • Ivan Mestrovic Galleriet kan anbefales som et forslag til ting å gjøre i Split.
  • Legge et besøk innom Gamlebyen i Split
  • Vær turist og opplev St. Dominus katedral og klokketårn.

Split er en aldeles nydelig ferieby i Kroatia, bare se selv:

Split By

Skriv kommentar

Din e-postadresse offentliggjøres IKKE. Obligatoriske felt er markerte *

*