Ferie i Dubrovnik

Dubrovnik ble grunnlagt så tidlig som på midten av 600-tallet, og var i århundrer et viktig handelsknutepunkt med en strategisk plassering på Adriaterhavskysten. Byen ble noen hundre år senere en del av det bysantiske riket, og fikk status som handelsby og hadde en etter datidens målestokk en svært travel havn.

Allerede på dette tidspunktet tiltrakk byen seg reisende fra store deler av Adriaterhavsdistriktet, dog ikke så mange ferierende, men heller som en del av et større internasjonalt handelsnettverk. I middelalderen var Dubrovnik sammen med Venezia den eneste frie bystat ved Adriaterhavskysten, og byen opparbeidet seg et ry som en svært rik og velholdt by og gjennomgikk en rivende utvikling helt frem til 1700-tallet.

Fra tidlig 1800-tallet var byen underlagt Østerrike, og fra tidlig 1900-tallet Jugoslavia, og byen blomstret både kulturelt og økonomisk og mange historisk viktige vitenskapsmenn er fostret der. Dubrovnik er i dag oppført på UNESCOs verdensarvliste, og forfatteren George Bernhard Shaw uttalte i sin tid at «hvis man søker et Paradis på jord, skal man søke til Dubrovnik», en uttalelse mange reiseskribenter og stadig siterer samtidig som de gjerne legger til at «uansett hvor i verden man velger å reise, skal man besøke Dubrovnik minst én gang i livet».

Les også om hoteller i Dubrovnik her

Som turistdestinasjon har Dubrovnik hatt en sentral rolle i den østlige delen av Adriaterhavet og byen har vært et naturlig utgangspunkt for videre reiser på Balkan. I årene etter annen verdenskrig var det en formidabel vekst innen turistnæringen, frem til borgerkrigen brøt ut på tidlig 1990-tallet. I årene 1991-1992 var Dubrovnik utsatt for tungt bombardement og store deler av gamlebyen ble ødelagt. Heldigvis har innbyggerne vært sin viktige rolle bevisst hva turisme angår, og det meste er i dag restaurert tilbake til den stand det var i før krigen.

Besøker man byen i dag finner man en vennligsinnet by det er lett å føle seg velkommen i. Menneskene er imøtekommende og blide, og svært hjelpsomme. Språket er kroatisk, men de aller fleste snakker også engelsk og tysk. Det er flust med severdigheter og handlemuligheter, og byen er svært enkel å ta seg rundt i. Den indre by er bilfri og forbeholdt fotgjengere, og bor man i utkanten av byen går det regelmessige busser inn til sentrum.

Det er flere måter å komme til Dubrovnik på, og det arrangeres charterturer dit. Mange besøker også byen som en del av en rundreise i området men det er også fullt mulig å reise dit på egenhånd. Enten med fly, båt eller langs landeveien, for så å finne egnet overnatting ved ankomst. I tillegg til hoteller, er det mange private som leier ut egne rom til turister, hvilket er en fin måte å lære både kulturen og folket å kjenne på nært hold.

Litt fakta om Dubrovnik:

  • Befolkning: 43 000
  • Region: Dalmatia
  • På verdensarvlisten til UNESCO siden 1979.
  • Turismen til Dubrovnik startet allerede i 1897.
  • Tidligere navn for Dubrovnik: Ragusa
  • Har en sommerfestival hvert år, som varer i 45 dager

Dubrovnik er virkelig en nydelig by, bare se på dette bildet:

Dubrovnik

Skriv kommentar

Din e-postadresse offentliggjøres IKKE. Obligatoriske felt er markerte *

*